Skip to main content

НЧ "Съзнание-1907" - гр. Сливница

През 1907г. сливнишките учители Стоян Стоянов, Тинка Христова, Параскева Николова, Карастоянова, Каймаков и чиновникът от  жп гарата  Попов основават първото сливнишко читалище, което нарекли „Пробуда”. През  1921г.   читалището   се   преименува   „Съзнание”, име което носи и до днес.

 

Самобитното изкуство на народа ни, вълшебството на неговата звукова и танцова магия  са съхранени  в разнообразен и обогатен репертоар на танцовите състави, показали своя талант на сцената на читалището. Изкуството им години наред взривява залите, завладява сърцата, грабва душите на поколения сливничани.

 

Ръководители на танцовите състави са били:  Димитър и Стефан Ясникови, Атанасов, Ваньо Ковачев, Георги Жеков, Пламен Василев, Мария Цветанова.

 

Много богата и разнообразна е дейността на читалището през неговия дълъг път: хорова студия, танцови състави, куклен театър, драматичен и музикален  театър. Детските школи по пиано, акордеон и китара допринасят за музикалното развитие на талантливите деца.

 

Специално внимание се отделя на школите по изобразително изкуство, спортни и състезателни танци, фотография и шах, организират се курсове за обучение по езици и есперанто.

 

Важен дял в цялостната дейност заема библиотеката, която  развива активна и многостранна дейност за популяризиране на книгата и четенето. Разполага с 55 хиляди тома литература, богат и разностранен периодичен печат, компютърна техника и интернет.

 

За контакти:

2200 гр.Сливница

пл. "Съединение"

Даниела Георгиева Спасова - Председател

Йоланда Младенова - Секретар

тел. 0727/ 421-03

e-mail: saznanie_sl@abv.bg

                        

   

 

                                              

Настоятелството на НЧ "Съзнание 1907" организира на 24 ноември 2011г. в конферентната зала на СУ "Св.св. Кирил и Методий"  представянето на новия албум, на изпълнителката на стари градски песни Бони Милчева - "Пей сърце". Гости на събитието бяха изпълнителите от хора на гр. Петрич, "Иван Апостолов", с ръководител Иван Иванов. Участие взе и дамската вокална група при читалището - "Детелини", с ръководител Ваня Шушкова.

      

                                                           

 

 

 

 

 

 

Прави, под звуците на химна на Република България и химна на Европейския съюз, обществеността на Община Сливница посрещна българското и европейското  знаме. Двойният празник – Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма събра най-талантливите деца на Сливница в читалище „Съзнание 1907”, за да покаже принадлежността ни към Европа и достойно да се почете паметта на тези, които загинаха за свободата и добруването ѝ.

 

Учениците от СУ «Св. св.Кирил и Методий» - гр.Сливница  показаха, че могат прекрасно да пеят на различни езици, което е една от основните характеристики на Европа, танцуваха традицонни танци на европейските народи.

 

Своята гражданска позиция на отговорни и достойни българи за запазване на природата  и чиста градска среда учениците изразиха с изложба във фоайето на читалището, където изложиха сувенири от отпадъчни материали. С грамоти за най-активна гражданска позиция в борбата с боклуците бяха наградени учениците от Vб  и VІІІ а класове.

 

Единни и в обучението, и в ежедневието, всички присъстващи посрещнаха с овации изпълнението на Вили и Сиси, за да покажат в действителност принципа на ЕС за равни права и зачитане на малцинствата, за липсата на дискриминация към хората, заради тяхната националност, пол, физически увреждания или раса.

 

Г-жа Маргарита Божкова, директор на СУ «Св. св.Кирил и Методий» - гр.Сливница  връчи книги - награди на най-добрите , написали есе на тема «Моята България».

 

67 години от победата над хитлерофашизма бе почетена със програма от ХІб клас, в която написаните специално стихове,  толкова разтърсващата  песен  «Нам нужна одна победа» и танца «Калинка» накараха всички да не забравят никога, че ако не беше Деня на Победата, нямаше да го има и Деня на Европа.

 

Изпълненията на децата от детската градина  и състава за модерни танци, с ръководител Майя Първанова, създадоха истинско празнично настроение на публиката. И, разбира се, един такъв хубав български концерт не можеше да не завърши с  кръшно българско Петрунино хоро.

 

Домакините от читалище «Съзнание-1907» бяха подготвили за всичките присъстващи 256 човека  в залата  много информационни и рекламни материали за Европейския съюз, знамена, карти на ЕС, осигурени от ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР Европа, чийто партньор е читалището.

 

Йоланда Младенова,

секретар на НЧ ”Съзнание-1907”

гр.Сливница