Skip to main content

Съобщения

За произхода на думата „саниране”

 

Думата е от чужд произход. Идва от латински език - sanare лечение. На немски е Sanierung. В Германия под саниране се разбира структурното и техническо възстановяване или ремонт на сграда или на няколко сгради (до цели квартали ), за да се премахне увреждане и/или да се повиши стандарта на живот. Най-често срещано е т.нар. енергийно обновяване, чиято основна цел е рехабилитация, а понякога се има предвид само изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.

 

Източник: Wikipedia

 

***

 

11.03.2016 г.

 

Kmeta.bg: Първите два блока в Ардино вече са санирани. "Чувстваме се като истински европейци”, доволни са собствениците на жилищата


В Ардино приключва успешно и в график санирането на първите два блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Строително-монтажните дейности на блоковете „40-те апартамента” и „Осетия” се извършват от софийската фирма „Пи ес пи“ ООД, която спечели с най-изгодна оферта. 

 

Обитателите заявиха, че след санирането апартаментите им са станали значително по-топли и приветливи. „Сега сградите ни са много по-красиви. Чувстваме се като истински европейци”, заявяват собствениците. От общинска администрация Ардино съобщиха, че броят на подадените към настоящия момент заявления за участие в Националната програма е 26.

 

Според новите указания на МРРБ, в програмата ще могат да се включат и сгради с по-малко от 36 броя апартамента, като условието е да не са по-малко от 6 и съответно сградата да е на 3 етажа. В четири села на общината - Млечино, Боровица, Бял извор и Ленище също има панелни и пакетоповдигащи жилищни сгради, които също ще кандидатстват за саниране.

 

Цялата статия може да бъде прочетена тук: СТАТИЯ


***

 

20.08.2015 г. 

 

В-к "Труд": "Обитателите на първата безплатно санирана панелка: Не вярвахме, но доживяхме"

 

"Като казаха "Ще ви санираме безплатно", викам си „Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..."

 

Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния блок на ул. "Ален мак" 36 в Благоевград. Той е първият в страната, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тази неделя завършената панелка ще бъде предадена от строителите.

 

Христо Фидански толкова се радва, че дори тича около строителите и помага с каквото може. "Самият аз съм строител, 36 години стаж имам в бранша, наскоро се завърнах от Нови Уренгой, Русия. Там работих година и половина, строяхме блокове за работещите в града", разказва Христо. И признава, че за собственото му жилище все не му оставали време или пари да го оправи."

 

Цялата статия може да бъде прочетена тук: СТАТИЯ

 

***

 

20.08.2015 г.

 

Живущите на улица „Максим Горки” №10 и 12 вече имат сключено споразумение за създаване на сдружение на собствениците. Предстои общо събрание (учредително събрание) на живущите на улица „Вишая”, на което събрание ще присъства и г-н Васко Стоилков – кмет на община Сливница, в чието присъствие ще могат да се задават разяснителни въпроси по санирането.


Похвална е активността на сливнишките граждани във връзка с кампанията!

 

***

 

29.07.2015 г. 

 

С удоволствие съобщаваме, че община Сливница сключи четири договора за целево финансиране на дейностите по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за сградите, находящи се на улица "Максим Горки", с номера 2,4,6,8 и 10. С това на практика е осигурено финансирането на допустимите дейности по програмата за тези сгради, които подадоха документи за кандидатстване и бяха одобрени.

 

В момента се възстановяват строителните книжа на сградите и се извършват дейности по конструктивно и енергийно обследване, след което с живущите в тези сгради ще се уточнят параметрите на обновяването на техните домове, за да може да се стартират и процедурите по избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи.

 

***

 

01.04.2015 г. 

 

Първо общо събрание за учредяване на сдружение на собствениците на жилищни сгради на ул. "Максим Горки" No2 и 4

 

На 01.04.2015 г. се проведе първото общо събрание за учредяване на сдружение на собствениците на блоковете на ул. "Максим Горки" №2 и 4 в присъствието на повече от 90% от собствениците и идеалните части. Бяха взети необходимите решения за учредяване на сдружението и сключване на договор с общината. След тези действия Община Сливница ще подготви всички необходими документи за кандидатстване по програмата. Да пожелаем успех на активните граждани и нека бъдат за пример на всички останали!

 

***

 

30.03.2015 г.

 

Представител на Сливница посети панелни жилища в източен Берлин, санирани по германската програма за енергийна ефективност


Представител на община Сливница беше част от работна група за посещение на обекти в Германия, гр. Берлин, които са санирани по германска програма за енергийна ефективност. Работната груба беше организирана и финансирана от Германо-Българска индустриално-търговска камара.

 

Посетени бяха панелните комплекси Марцан и Хелерсдорф в покрайнините на източен Берлин. Водещ на посещението беше проф. Шварц – инициатор и основна движеща сила на германската правителствена програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ.  

 

Посещението бе изключително полезно, почерпен беше челен опит от германски специалисти и инженери, бяха направени и снимки, които ви предлагаме да разгледате.

 

Искрено се надяваме, с помощта на жителите на гр. Сливница, да постигнем подобни, а защо не и по-добри резултати от германските ни колеги. Представяме на Вашето внимание снимков материал от посетените обекти.

 

Можете да разгледате всички снимки тук: снимки

 

***

 

23.03.2015 г.

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОВЕДЕНА СРЕЩА СЪС СОБСТВЕНИЦИ НА ЖИЛИЩНИ ИМОТИ В СГРАДИ, ДОПУСТИМИ ЗА САНИРАНЕ

 

При засилен интерес от страна на гражданите на гр.Сливница на 23.03.2015 г. се състоя първата среща, свързана със саниране на многофамилни жилищни сгради в града. На срещата присъстваха около 50 човека, бяха задавани множество въпроси, на които кметът и неговият екип отговориха професионално и задоволително.

 

Радващ е фактът, че хората имат готовност и желание да санират жилищата си като по този начин ще спестят пари за отопление и ще подобрят градската среда, в която живеят.

 

На срещата бяха разменени контакти с присъстващите, след което управителите на сградите започват, със съдействието на общината, да подготвят своите документи за кандидатстване. Бяха определени и ориентировъчни дати за провеждане на първите събрания за учредяване на сдружения на собствениците – в периода 30.03.-03.04.2015 г.

 

Общинското ръководство благодари на присъствалите за участието и проявения интерес!

 

***

 

20.03.2015 г.

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ - Среща на кмета със собственици на жилищни имоти в сгради, допустими за саниране! 

 

До собствениците на имоти в допустимите сгради,

находящи се на ул. "Максим Горкий"

 

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, че на 23.03.2015 година от 18:00ч. в сградата на общинска администрация – салона на ет.1 ще се проведе среща между кмета на Община Сливница, г-н Васко Стоилков и неговия екип, и собствениците на имоти, находящи се в допустимите за саниране сгради на ул. "Максим Горкий", с номера 2,4,6,8,10,12 и 14.

 

На срещата ще се обсъждат въпроси, свързани с кампанията.

 

Могат да присъстват и други лица, които са заинтересовани от санирането.